BK Hird. Fotboll i östergötland
BK Hird

HISTORIA

Kort historik
Det som idag är BK HIRD bildades den 29/7 1932 av ett gäng grabbar, de flesta boende i arbetarkvarteren "Röda stan" i Norrköping. Klubbens namn blev först BK Heimer. När BK Heimer så år 1935 ville bli medlem i RF (Riksidrottsförbundet) måste föreningen byta namn då en klubb i Linköping redan hette Heimer. Då valde man namnet BK HIRD. Redan säsongen därpå, 1936- 37 vann BK HIRD klass 4 östra.
 
Bollspelaren

När Bollspelaren invigdes i juni 1937 deltog givetvis BK HIRD i festligheterna. Bollspelaren blev BK HIRDs hemmeplan fram till och med säsongen 1997 då vi av kommunen fick besked att vi inte skulle få spela våra hemmamatcher där längre. De tidiga åren på Bollspelaren var mycket framgångsrika för klubbens del med avancemang två år i följd vilket kröntes med serieseger i klass 2 1940 och alltså spel i klass 1 året därpå.
 
Krigsåren 1939- 1945

Trots andra världskriget lyckades BK HIRD ändå spela internationella matcher på Bollspelaren, dels arrangera två turnéer till Finland, 1939 och 1943. BK HIRD firade sitt 10- årsjubileum med fotbollscup, friidrottstävlingar och uppvisning av KFUMs elitgymnastikgrupp. Den egna cupen vann man , ofint nog...
Fram till 1945 var BK HIRD ett topplag i klass 1, men just det året vann laget äntligen serien och avancerade till vad som då hette division 3 Norra mellansvenska. BK HIRD spelade större delen av 40- talets sista hälft i just denna serie.
 
Bordtennissektionen

BK HIRDs första bordtennissektion existerade i två år, 1936 till 1938. Hirdarna kom sedan att representera Bolton till dess att bordtennis återigen togs upp av BK HIRD 1944. Fina framgångar följde- K.J. Almqvist och den legendariska P:O: Croneryd vann herrdubbeln i SM för seniorer 1944 och Croneryd kom tvåa i herrsingel. Åren 1945- 1952 spelade BK HIRD i bordtennisallsvenskan med utomordentliga resultat. Croneryd var den stora stjärnan med flera SM- finaler i såväl singel som dubbel. Tilläggas kan att Croneryd spelade 56 landskamper för Sverige medan två andra Hirdare, Tor "Sparke" Jonsson och Bengt "Skvidde" Johnsson också deltog i det svenska bordtennislandslaget de här åren. Sektionen lades ned 1956.
Som en parantes kan nämnas att BK HIRD utöver fotboll och pingis även spelade bandy några år under namnet "Bamsingarna från Norr Tull".
 
Femtiotalet mestadels i fyran

Säsongen 1953- 54 vann BK HIRD bara en match och åkte alltså ned i fyran igen. Där blev vi kvar fram till säsongen 1957- 58 då svensk fotboll lade om alla serier till dagens vår- höst. Det året spelade man alltså höst- vår- höst och då vann våra pojkar 20 av 27 matcher och förlorade bara två. Serieseger och avancemang till div 3 Nordöstra götaland där vi dock bara var kvar en säsong. BK HIRD fanns sedan i div 4 under resten av femtiotalet, men vann serien 1962 och gick upp i trean igen.
 
Sextio- och 70- talet lågvattenmärken

BK HIRD stannade denna gång två år i trean innan en oerhört negativ trend startade. På bara fem år "lyckades" laget ramla ned till div 6, som då var den lägsta serien i ÖFF´s seriesystem. Under de sista åren på sextiotalet kom BK HIRD sist i sexan tre år av fyra, ett år med bara två poäng och 16- 100 i målskillnad.
På hela 70- talet spelade BK HIRD i Div 6 där vi i den senare delen etablerade oss som ett mittenlag.
 
Åttiotalet- äntligen serieseger

En ny styrelse, ledd av Roland Jonsjö, låg bakom vävningen av Stefan Laveryd från IK Sleipner. Under Laveryds ledning vann vi Div 6 1980 och var alltså åter i femman igen. Varierande framgångar följde och 1985 kom vi på tredje plats vilket blev vår bästa placering under decenniet. Mot slutet av åttiotalet var vi flera säsonger nära att åka ur feman igen, men klarade oss med nöd och näppe.
 
Lysande ledarinsatser, suverän spelare

Åttiotalet präglades av ett fantastiskt ledarskap, helt och hållet ideellt och främst signerat Roland Jonsjö, Peter Kristensson, Sören Wallman. Den här trion låg bl.a. bakom uppbyggnaden och underhållet av den anläggning inklusive klubblokal som vi idag kallar HIRDvallen. Deras engagemang utanför planen kopplat till föredömen som Hans "Bullen" Pettersson, Göran "Mr Magoo" Arkler, Peter "Vikbo" Andersson, Lennart "Jocke" Johansson", Anders "Tjoffe" Berglund med Stefan "Lave" Laveryd i spetsen lade grunden till den klubbanda som vi har idag. "HIRDandan" har varit en av faktorerna att BK HIRD idag är ett etablerat topplag i fyran.
 
Sällskapet Gamla HIRDare och HIRD- dagen

Under 80-talet så ledde Arne Malmqvist verksamheten i SGH, Sällskapet Gamla HIRDare. Ännu när detta skrivs ( oktober 2001) är han fortfarande ordförande i SGH. SGHs insatser för klubben har varit/ är betydelsefulla, inte minst med tanke på att sprida HIRDandan och de ideal/ värderingar BK HIRD står för, vidare till den yngre generationen.
HIRD- dagen initierades på tidigt åttiotal och har sedan dess under åren, i olika former, varit BK HIRD- familjens givna tillfälle att samlas. Alltsedan flytten av vår klubblokal till HIRDvallen, har HIRD- dagen genomförts där.
I samband med HIRD- dagen har en Old Boys- turnering genomförts, där ett lag av kändis- karaktär speciellt har inbjudits att delta, år 2001 var detta Tottenham Hot spurs oldboys- gäng. Många har gjort och gör en stor insats inför och på denna dag, men om någon ska nämnas som motor, sponsor- raggare och allmän fixare så är det Sten- Åke Johansson.
 
Nittiotalet började illa men slutade bra

Redan 1991 åkte vi ur femman och hamnade alltså i div. 6 igen, samtidigt som vårt B- lag också kom sist i sin serie. Vi "fick" en förstärkning från IF Sylvia som spelande tränare och med tre års fjärdeplaceringar på raken blev vi tvåa och avancerade till div. 5. Året därpå vann vi av bara farten div. 5 samtidigt som B- laget vann sin serie- vårt framgångsrikaste år någonsin totalt sett. Men säg den glädje som varar beständigt, 1997 klarade vi oss kvar i div. 4 i sista matchen med att spela 0- 0 mot Hageby IF. 1998 var det ny satsning och vi kom tvåa i div. 4 och fick kvalspela till div. 3. Vi gick obesegrade genom kvalet och var i div. 3 större delen av den sista matchen mot Kenty som vi ledde med 2- 0 när det var 13 minuter kvar, men vi lyckades "rädda" 2- 2 och sagan var slut för denna gången.
1999 blev BK HIRD sjua för att år 2000 leda serien efter våren, men en för vilsam sommar gjorde att vi missade såväl seriesegern som kvalplats. En "hedrande" tredjeplats blev resultatet. Hur det går under 2002 kan ni följa på denna plats. Vi hoppas att vi återigen för höra segerlåten "Bättre och bättre dag för dag...." sjungas, hellre än bra, i omklädningsrummen.
"Laget i hjärtat"- BK HIRD
"Kom loss, lira med oss"- BK HIRD

Besöksräknare    |   Webbyrå / Sponsor  America.se